Streek is eerlijk en duurzaam
Genieten van lekker eten en drinken staat bij Brasserie Streek in Culemborg bovenaan de prioriteitenlijst, want wij willen bovenal dat onze gasten een fijne beleving hebben en met een glimlach en voldaan de brasserie verlaten. Dat doen we niet alleen met de meest uitgekiende duurzame producten. We hebben ook nagedacht over de wereld. Daarom koken wij niet op gas, maar op groene elektriciteit. Onze lampen zijn de meest energiezuinige die op dit moment te vinden zijn. De houtskool is van het beste traceerbare FSC hout en tenslotte, het allerbelangrijkste: het vlees en de vis die wij serveren komen van gerenommeerde boerderijen die het welzijn van de dieren hoog in het vaandel hebben.
Waards Rund
Brasserie Streek is trots dat ze Waards Rund op de kaart heeft staan. De dieren waarvan wij het vlees serveren hebben een relaxed leven op de boerderij van veehouderij Karel de Bruyn gehad. Niet alleen lopen ze zo vaak mogelijk buiten, eten ze vers gras, maar ze worden ook regelmatig geborsteld, krijgen het beste voer met biologische kruiden. Dat is niet alleen voor de koeien en stieren prettig, het komt uiteindelijk ook de smaak en zachtheid van het vlees ten goede.
Een Waards Rund is een echte dikbil die van oorsprong uit de Belgische Ardennen komt. Het vlees is voor veel chef-koks in restaurants het beste dat ze hun gasten kunnen voorschotelen. Daarom vind je het Waards Rund ook bij Brasserie Streek in Culemborg.
Waardse Boerderij Kip
Graan pikken doen Waardse Boerderij Kippen in alle ruimte. Bovendien fladderen ze van de ene strobaal naar de andere bij boer Gijs de Wit. Een mooi voorbeeld van de tegenstroom in de veeteelt. De boer en zijn team zorgen dat het welzijn van hun dieren hoog is. De kippen komen op zijn boerderij niets te kort. De Waardse Boerderij kippen hebben een overdekte uitloop en lopen met maximaal 12 dieren op één vierkante meter. Dat is met recht een beter leven kip.
Gezonde dieren
Deze kippen worden niet snel vetgemest. Ze zijn namelijk van een langzamer groeiend ras. Daardoor zijn het gezonde dieren waarvan het vlees meer smaak heeft en een goede textuur heeft. De kippen leven niet onder een lamp, maar krijgen natuurlijk daglicht en rusten tijdens een donkere nacht tenminste 8 uur. De kippen zijn echte scharrelaars en daarom horen ze thuis op de kaart van Brasserie Streek!
Heb je dieetwensen? Klik dan hier voor informatie.
Zeewier en Weed
In Nationaal Park Oosterschelde wordt de Royal Kombu duurzaam geteeld. Dit krachtige winterwier heeft een prachtige zilte smaak. In combinatie met sojasnippers vormt dit de heerlijke, sappige zeewierburger. Zeewier groeit in zee, groeit op zonlicht en behoort tot één van de meest krachtige planten ter wereld. We noemen het daarom groente uit zee. De Zeewierburger bevat hoogwaardige eiwitten, omega-vetzuren en mineralen.
Royal Kombu
Royal Kombu is een plantensoort die wordt gekweekt door Zeewaar, de eerste duurzame zeewierboerderij van Nederland. Voor zeewier is geen landbouwgrond nodig, geen duur voedsel en het verbruikt amper zoet water. Brasserie Streek is trots dat de Zeewierburger op het menu staat. De burger past zelfs in een veganistische leefstijl en is geschikt voor mensen die kosher en halal eten.
Verse groenten en fruit
De appels in de verse appelmoes van Streek komen van de boomgaard die bij Streek-zusje VRIJ in Culemborg staat. De oogst is net weer binnen en de appels worden op duurzame wijze geconditioneerd zodat we er het hele jaar appelmoes van kunnen maken.
De groenten die we als bijgerecht serveren komen zoveel mogelijk ook van het VRIJ-land. Elk seizoen brengt zo zijn eigen groenten voor de oogst. Lukt het niet om voldoende te oogsten dan gaat de chef-kok op zoek naar mooie biologische groenten uit de omgeving. Duurzaam geteeld, zoals altijd.
Dagverse friet
De friet is dagvers en wordt van de beste aardappelen gesneden en zijn niet zoals veel andere friet gemaakt van samengeperst aardappelzetmeel. Onze friet wordt door ons zelf voorgebakken in plantaardige olie of Ossewit -dierlijk frituurvet van duurzame veeteelt- gebakken.